Vanwege grote drukte is er op dit moment een aanmeldstop bij de praktijk (datum melding 26 maart 2024). Zie onder Contact welke praktijken, waarmee Praktijk Stad Groningen samenwerkt, wél plek hebben! 

 

Meld je hier aan

Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK)

Van medisch onvoldoende verklaarbare lichamelijke klachten spreek je als er wel degelijk fysieke klachten bestaan, maar een lichamelijke verklaring bij je huisarts of specialist achterwege blijft. Het kan gaan om pijnklachten zoals hoofd- en nekpijn, buikpijn, maag- en darmklachten. Of chronische vermoeidheid. Of jeuk, benauwdheid of onverklaarbare allergische reacties.

Ook al is er geen lichamelijk verklaring gevonden, de lichamelijke klachten zijn er echt! En ze beïnvloeden je emoties, gedachten en gedrag. En vice versa. Bijvoorbeeld: door onverklaarde chronische vermoeidheid kun je somber worden, in onmogelijkheden gaan denken en steeds minder gaan doen. En dit leidt vervolgens weer tot toename van vermoeidheid. De behandeling richt zich enerzijds op het leren begrijpen van de taal die je lichaam spreekt. En anderzijds op het doorbreken van de vicieuze cirkels die bestaan op het gebied van manier van denken, emoties, gedrag en sociale functioneren. Zodat factoren die de klachten verder onderhouden of soms zelfs verergeren, onder je eigen invloed komen te staan.