Angstklachten
Angstklachten zijn er in vele soorten en maten. Zo kun je last hebben van piekeren, sociaal angstig/vermijdend zijn, paniekklachten hebben of dwangmatig denken of handelen.
De verschillende soorten angstklachten kennen allen een specifieke aanpak. Maar één ding hebben ze gemeen; het stapsgewijs toelaten van de angst door de situaties aan te gaan die de angst oproepen. Het zogenaamde exposure principe. Uiteraard niet zomaar ineens, maar met een goed opgezet stappenplan waarin je zelf het tempo bepaalt.
Depressie
Bijna iedereen voelt zich wel eens down. Soms met en soms zonder directe aanleiding. Van depressieve klachten kun je spreken als je gedurende langere tijd continu een sombere stemming hebt. Mensen die last hebben van een depressie denken meestal negatief over zichzelf. Ook onderschatten ze hun eigen invloed en mogelijkheden om hun situatie of stemming te verbeteren. En ze hebben over het algemeen weinig vertrouwen in de toekomst. Daarnaast zijn mensen met depressieve klachten vaak vermoeid en passief. Verder kunnen allerlei symptomen een rol spelen als slecht slapen of juist heel veel slapen, weinig eetlust hebben of juist heel veel eetlust hebben.
Hoe tegenstrijdig dat soms ook voelt, een belangrijk onderdeel van de behandeling is stapsgewijs weer in beweging komen. Fysiek en mentaal. Naast het opbouwen van je conditie door meer te bewegen bestaat de behandeling uit het bewust worden van negatieve gedachten- en gedragspatronen en deze stapsgewijs gaan doorbreken. Zelfvertrouwen en vertrouwen in de toekomst zullen toenemen als blijkt dat de patronen waar je in bent geraakt te beïnvloeden en veranderbaar zijn.
Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten
Van medisch onvoldoende verklaarbare lichamelijke klachten spreek je als er wel degelijk fysieke klachten bestaan, maar een lichamelijke verklaring bij je huisarts of specialist achterwege blijft. Het kan gaan om pijnklachten zoals hoofd- en nekpijn, buikpijn, maag- en darmklachten. Of om chronische vermoeidheid. Of jeuk, benauwdheid of onverklaarbare allergische reacties.
Ook al is er geen lichamelijk verklaring gevonden, de lichamelijke klachten zijn er echt! En ze beïnvloeden je emoties, gedachten en gedrag. En vice versa. Bijvoorbeeld: door onverklaarde chronische vermoeidheid kun je somber worden, in onmogelijkheden gaan denken en steeds minder gaan doen. En dit leidt vervolgens weer tot toename van vermoeidheid. De behandeling richt zich dan ook op de gevolgen die de onverklaarde klachten hebben op gebied van manier van denken, emoties, gedrag en sociale functioneren. Zodat factoren die de klachten verder onderhouden of soms zelfs verergeren, onder je eigen invloed komen te staan.
Trauma
Het is goed mogelijk om zelfstandig een trauma te verwerken of een nare ervaring een plek te geven. Soms echter blijft de herinnering aan een (of meerdere) nare ervaring(en) zich aan je opdringen. Je droomt er bijvoorbeeld van of je hebt ineens een nare herinnering in je hoofd met of zonder directe aanleiding. Je kunt ook schrikachtig zijn of slecht slapen. Het is mogelijk dat je dan een PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis) hebt ontwikkeld.
De behandeling kan bestaan uit het toepassen van EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing). Een over het algemeen heel snel verlopende en bewezen effectieve behandeling die verwerking bewerkstelligt en klachten laat verdwijnen. Of EMDR geïndiceerd is, beslissen we tijdens het eerste gesprek.
Rouw
Het is erg ingrijpend om iemand te verliezen die je dierbaar is. Een rouwproces dat volgt is in duur en vorm afhankelijk van onder andere de omstandigheden waaronder je de dierbare verloor, de relatie die je met de overledene had en je eigen persoonlijkheid. De veelheid aan factoren maakt dat het proces per individu verschillend verloopt. Als je zelf echter het idee hebt dat je niet verder komt in het verwerkingsproces bijvoorbeeld omdat schuldgevoelens je plagen of omdat je klachten ontwikkelt, dan is het misschien goed om hulp te zoeken.
In de behandeling staat het exploreren en toelaten van je gevoelens centraal. Door deze toe te laten, uit te spreken en er naar te kijken, krijgen ze een kader. En dat biedt meestal al een houvast om vervolgens deze of andere gevoelens aan te kunnen. De gesprekken richten zich uiteindelijk op het zelf weer verder kunnen in het proces.
Eetproblemen
Wanneer je een ongezonde relatie met eten hebt ontwikkeld, kun je spreken van eetproblemen. Je eet dan bijvoorbeeld veel te weinig omdat je te veel wilt afvallen en daar te veel controle over wilt uitoefenen. Of je hebt eetbuien o.a. om negatieve gevoelens te verdrijven. Ook kan het zijn dat je te gezond wilt eten met een hyperfocus op alles wat je eet en angst voor ongezond voedsel. Dan is het goed om deze te restrictieve of ongezonde eetpatronen te doorbreken en je eetpatroon weer te normaliseren.
Overspannen of burnout
Wanneer de draaglast voor langere tijd groter is dan je draagkracht kun je overspanningsklachten ontwikkelen. Dat kunnen fysieke (pijn)klachten zijn, maar ook vermoeidheid, prikkelbaarheid en/of concentratieproblemen en emotionele uitbarstingen kunnen ontstaan. Daarbij kun je moeite hebben met slapen of juist heel veel moeten slapen. Bij een burnout, de overtreffende trap van overspannenheid, is bovendien je fysieke stressregulatiesysteem ontregeld.
De behandeling richt zich eerst op het verminderen van de draaglast. Dat betekent bijvoorbeeld tijdelijk minder, of zelfs even helemaal niet, studeren of werken. Vervolgens kan de behandeling zich richten op het vergroten je draagkracht. Door in lichaamsbeweging conditie op te bouwen en met kleine stappen je actieradius weer weer uit te breiden kan langzamerhand vertrouwen in jezelf en je lijf weer groeien. Van belang is ook te kijken welke factoren binnen en buiten jezelf het zover lieten komen. Zodat je in de toekomst eerder zelf bij kunt sturen.
*Coaching
De behandeling van sommige klachten wordt door zorgverzekeraars niet meer vergoed. Werkgerelateerde problemen of relatieproblemen vallen sinds 2013 niet meer onder vergoede zorg. Deze behandeling valt formeel onder ‘coaching’. De gesprekken komen dus voor eigen rekening.
Check bij twijfel de polisvoorwaarden van je zorgverzekering. Of neem contact met mij op per mail floorduursmawolters@gmail.com of via het contactformulier (vermelden onder ’bericht’).
Het standaard coachingstarief per gesprek is 130 euro (intake is 150 euro). In overleg kijken we hoeveel gesprekken nodig zijn.