Vanwege grote drukte is er op dit moment een aanmeldstop bij de praktijk (datum melding 26 maart 2024). Zie onder Contact welke praktijken, waarmee Praktijk Stad Groningen samenwerkt, wél plek hebben! 

 

Meld je hier aan

Specials

Studeren zonder klachten

Bij Psychologenpraktijk Stad Groningen is specifieke deskundigheid op het gebied van het behandelen van studenten. Van 2005 tot 2014 specialiseerde ik mij in het diagnosticeren en behandelen van studenten tijdens mijn werk bij de Rijksuniversiteit Groningen. 

Studeren lastig?
De studententijd is een bijzondere periode in je leven. Naast dat het erg leuk kan zijn, is het soms ook een lastige tijd doordat verschillende complexe thema’s een rol gaan spelen. Zo moet je je positie gaan bepalen ten aanzien van je thuissituatie, zelfstandig keuzes gaan maken en je eigen leven inrichten. Daarbij ga je vriendschappen en relaties aan of laat je deze juist achter je. Ook kun je geconfronteerd worden met negatieve ervaringen die lastig te verwerken zijn. Dat kan natuurlijk in iedere fase van je leven, maar de studententijd is over het algemeen wat dynamischer dan andere fasen van je leven. Naast al deze persoonlijke ontwikkelingen moet je dan ook nog voldoende studieresulaten behalen. Dit alles kan soms leiden tot veel stress. Of zelfs tot klachten zoals:

  • Angstklachten (o.a. piekeren en faalangst, paniekklachten, dwangmatig denken of handelen, sociale angst).
  • Stemmingsklachten (o.a. somberheid of sterk wisselende stemmingen).
  • Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (o.a. chronische vermoeidheid en pijnklachten).
  • Klachten als gevolg van een negatieve ervaring of Trauma.
  • Eetproblemen.
  • Klachten in verband met alcohol of drugs.

Het lastige is dat al deze klachten heel waarschijnlijk ook weer interfereren met het vermogen om te studeren. Zo kun je dus in een vicieuze cirkel belanden, waarbij je door je klachten minder goed kunt studeren en door het verliezen van je studieritme juist ook weer meer klachten kunt krijgen.

Kortdurende behandelingen 
In de Basis Generalistische GGZ kun je terecht voor kortdurende behandeltrajecten van 5, 8 of 11 sessies. Juist voor studenten/jongvolwassenen zijn kortdurende behandelingen in de Basis Generalistische GGZ heel geschikt. Als jongvolwassene ben je namelijk meestal flexibel en leerbaar en daardoor over het algemeen goed in staat om na kortdurende hulp of steun weer je eigen weg te gaan.

Verklaringen

Als student kun je studievertraging oplopen vanwege psychische klachten. Daar zijn bij je studie meestal regelingen voor. Vaak moet je dan van een (para)medicus een verklaring bijvoegen. Psychologenpraktijk Stad Groningen schrijft indien van toepassing zo’n verklaring voor je, over de periode dat je in behandeling bent geweest.

Kosten
Psychologenpraktijk Stad Groningen heeft contracten met alle zorgverzekeraars waardoor de gesprekken volledig worden vergoed (zie ook Vergoeding). Zorgverzekeraars willen pas vergoeden nadat je bent verwezen door de huisarts. Je kunt de verwijsbrief meenemen naar het eerste gesprek.

Als je begeleiding wilt zonder dat je een officiële diagnose hebt, dan kun je coaching sessies inplannen in de vorm die voor jou het beste werkt; wekelijks of in de vorm van een strippenkaart (waarbij de indien nodig kunt komen). Als je de sessies zelf betaalt, geldt een tarief van 130 euro per sessie van een uur (150 euro voor de intake).